Suntuubi-palvelussa käytetään evästeitä. Palvelua käyttämällä hyväksyt evästeiden käytön. Lue lisää. OK

Mielikäyrä

 


© Rosanna, varjot © Romppu
 

SYNTYMÄPÄIVÄ 16.11.2012 * KOULUTUSTASO 110cm, HeA
SUKUPUOLI Ori PAINOTUS Esteratsastus
SÄKÄ 153cm MAAHANTUOJA *lumienkuli*
ROTU Suomenhevonen OMISTAJA Rosanna VRL-13268
VÄRI Vaaleanrautias, liinaharja VH-TUNNUS VH15-018-1216

* Ikääntyy reaalisti, nyt 3v

SV-II, 20.06.2015
rakenne 5,6, suku 8, käytöskoe 10, ratsastuskoe 10 + 5,8
Yhteensä= 39,4   SV-II

EV-I, 20.06.2015
6,5 - 10 - 5 - 5 - 5 - 0 
Yhteensä= 31,5p  EV-I

 

 

Luonne

Jutiksi kutsuttu ori on hieman sähläävää sorttia, mutta silti todellinen halinalle. Ori ei tee pahaa kenellekkään, ainakaan tarkoituksella. Sen kanssa harrastaminen ja kilpaileminen on helppoa, eikä tarvitse pelätä etteikö orin kanssa pärjäisi keskenään. Uusia paikkoja Juti kuitenkin vierastaa, eikä oikeastaan näytä herkintä puoltaan, ellei todellakin luota ihmiseen. 

Hoitaessa kaikki varusteet menevät päälle ongelmitta, satulan kanssa saatetaan hieman pullistella tai heitellä päätä. Kuolaimet sujahtavat suuhun helposti, tosin ennenkuin remmejä alkaa laittaa kiinni, kannataa antaa orin haukotella. 

 

Sukutaulu

i. Tallipihan Kunkku
sh / 158cm / vaaleanrautias liinaharja
evm
ii.  Sammakkonattori
sh / 163cm / rautias liinaharja
evm
iii. Ootko Naatti
sh / 147cm / rautias liinaharja
evm
iie. Summan Loikkari
sh / 170cm / vaaleanrautias
evm
ie. Parpi-Hepo
sh / 150cm / vaaleanrautias
evm
iei. Ikaruksen Alku
sh / 161cm / punarautias
evm
iee.  Parvisilakka
sh / 156cm / punaruunikko
evm
e. Porkkanarinsessa
sh / 150cm / punarautias
evm
ei. Kuninkaallinen Kasvis
sh / 150cm / punaruunikko
evm
eii. Vähän-Vihannes
sh / 157cm / vaaleanpunaruunikko
evm
eie. Kuningatar Kalmankuun
sh / 154cm / tummanpunarautias
evm
ee. Leidi Porkkana
sh / 152cm / tummarautias
evm
eei. Väpätitiheijaa
sh / 167cm / tummanrautias
evm
eee. Humma-Hovineito
sh / 149cm / punarautias
evm

 

Sukuselvitys

i. Tallipihan Kunkku oli 158cm korkea vaihtelevalla menestyksellä kilpaillut suomenhevosori, jonka luonne oli vertaansa vailla. Ori oli luotettava tilanteessa kuin tilanteessa, eikä normaalisti säikkyillyt turhia. Tammojenkaan seurassa ori ei seonnut totaalisesti, vaikka hieman hinkua olisi ollut. Ratsastettaessa ori oli hieman hitaamman puoleinen, ja eteen potkittavaa mallia.

ii.Sammakkonaattori oli estepuolella paljon menestynyt ori, joka ruunattiin sen ollessa jo 11 vuotias. Tallipihan Kunkku jäikin Sammakkonaattorin ainoaksi jälkeläiseksi. Sammakkonaattori sai nimensä jo aivan pienenä, sillä se hyppelehti ja loikki pitkin karsinaa ja tarhoja jokaisen risukasan tai langan ylitse. Kaunis rautias liinaharjainen suomenhevonen lopetettiin vakavan ähkyn seurauksena 17 vuoden ikäisenä.

iii. Ootko Naatti oli laiskanpuoleinen yleishevonen, joka kilpaili niin koulussa kuin esteilläkin. Useimmiten tulokset vaihtelivat sijoituksesta hylkyyn. 147cm korkea ori oli komea näky missä sen ikinä sattui näkemäänkään, liinaharjainen ison päämerkin omaava ori oli monelle lempihevonen, aivan vain ulkonäön perusteella. Ori pääsi ansaitulle kisaeläkkeelle 17 vuotiaana, jolloin se saikin toimia pienempien harjausponina. Ootko Naatti oli koko elämänsä helppo käsitellä, hieman jopa arka.

iie. Summan Loikkari on isokokoinen vaaleanrautias tamma, jota alunperin koetettiin kärryjenkin eteen, mutta koska vauhdit eivät radoille asti riittäneet, siirtyi tamma yleisratsun virkaan. Tamma näyttikin taitonsa esteillä, ja hyppäsi helposti 80-90cm esteradat. Puskatason kilpailuissa hienosti pärjännyt tamma päästettiin vihreimmille laitumille vuonna 2011.

ie. Parpi-Hepo oli koko elämänsä ratsastuskoulukäytössä, ja se olikin monen pienen tytön lempihevonen, sillä omasi aivan ihanan luonteen, ja sen kanssa uskalsi harrastaa monipuolisesti ilman pelkoa. 155cm korkea tamma jouduttiin lopettamaan 21 vuoden iässä jalkavaivojen takia.

iei. Ikaruksen Alku oli keskikokoinen suomenhevonen, jonka omistaja piti oria kuin mitäkin kukkaa, ja kääri hevostaan suojilla, pinteleillä sekä loimilla. Luonteeltaan Ikaruksen Alku oli pomottavaa sorttia, ja olikin tottunut saamaan sen mitä halusi. Ori myös otti todella paljon kuumaa jos ei saanut kunnollista liikuntaa. Useaan otteeseen Ikaruksen Alun omistaja Susanna Koski joutuikin pyytää ystäviään ratsastamaan hevostaan, sillä ei itse uskaltanut selkään - joka tosin oli suhteellisen ymmärrettävää 14 vuotiaalta tytöltä.

iee. Parvisilakka oli tulinen tamma, joka omasi eroahdistuksen. Se ei voinut olla hetkeäkään erossa tarhakaveristaan, jonka kanssa oli ollut jo varsasta asti. Ratsastettaessa se oli pehmeä ja mukava, kunhan sille tuulelle sattui. Maastossa ja ulkopuolisilla paikoilla tamma oli todella säpäkkä, ja moni tuli tulokseen, että aivan hevosta ajatellen, sen on pakko antaa olla oloneuvoksena kaverinsa kanssa, tai vaihtoehtoisesti päästää kärsimyksistään. Parvisilakan viimeinen omistaja halusi yrittää antaa tamman elää elämää, jota jokainen hevonen olisi varmasti mieluusti elänyt. Tamma ei kuitenkaan tähän soveltunut, ja vuonna 2013 se päästettiin ystäviensä kanssa laukkaamaan ikivihreille laitumille.

e. Porkkanarinsessa on omalaatuinen jääräpää, joka ei koskaan kilpaillut verenmaku suussa. Tammalla oli potentiaalia enemmän koulukentille, sillä esteillä tamma alkaa säheltämään, eikä välttämättä muista enää mihin jalkansa pitää laittaa. Tammaa ei paljoa kuljeteltu ympäri mailmaa, mutta siitä huolimatta tamma käyttäytyi järkevästi myös uusissa paikoissa. Porkkanarinsessa toimii nykyään eläkehevosena pienen shetlanninponivarsan seurana, 19 vuoden iässä.

ei. Kuninkaallinen Kasvis oli hieno estehevonen, joka ei koskaan päässyt kilpailemaan tasolle jolle olisi ylttänyt. Ori kerkesi kiertämään muutamia suuriakin kilpailuja, jonka jälkeen joutui onnettomuuteen matkalla kilpakentälle, kun tällä oli ikää 10 vuotta. Ori kerkesi kuitenkin saamaan jälkeläisiä useamman, joista suurin osa on menestynyt kilpakentillä.

eii. Vähän-Vihannes oli haastava ori, jota ei välttämättä uskaltanut antaa käsiteltäväksi sille kokeneimmalekkaan hoitajalle. Ori teki selväksi jos ei jostakin asiasta pitänyt, ja tähän kuuluivat muun muassa pität harjaustuokiot, pesut sekä muutenkin yhteiset hetket ihmisten kanssa. Viisivuotiaaksi asti orilaumassa elänyt hevonen ei paljoa ihmistä kunnioittanut, mutta saatuaan luoton ihmiseen, oli se mitä kultaisin hevonen. Vähän-Vihannes joutui hankalan luonteensa takia kirtolaiseksi, ja se päätettiinkin lopettaa 15 vuoden ikäisenä, kun sen viimeisen omistajan oli siitä jotenkin luovuttava.

eie. Kuningatar Kalmankuun oli tummanpunarautias tamma, joka oli kasvattajansa ensimmäinen kasvatti. Kenttäratsastuksessa hyvin pärjännyt tamma oli yllättävän varovainen jaloistaan, eikä hevillä ottanutkaan puomeja mukaansa. Tamma sai elämänsä aikana yhteensä huimat 10 varsaa, joista jokaisen varsominen sujui moitteetta. Hammasongelmien kasvaessa suuremmiksi, oli tamman aika päästä tuskistaan, kun ikää oli huimat 32 vuotta.

ee. Kaunis tummanrautias suomenhevonen Leidi Porkkana toimi koko elämänsä siitoshevosen virkaa, sillä ei soveltunut kunnolla mihinkään muuhun ratsastustoimintaan, kuin rauhalliseen maastoiluun. Tamma oli kiltti hoitaa ja käsitellä, mutta selkään noustessa tamma saattoi alkaa jo kuumua niinkin paljon, ettei suostunut lähtemään niiltä jalansijoilta yhtikäs minnekkään. Irtona tamma hyppäsi kuitenkin hyvin, sekä omasi hienot liitävät askeleet. Leidi Porkkana saatettiin ikiuneen vanhuuden vuoksi 31 vuotiaana.

eei. Väpätitiheijaa oli upea raviori, jonka varsoista noin puolet on ratsukäytössä. Ori ei kovinkaan hyvää tarhakäyttäytymistä omannut, vaan otti tuulta takkiinsa joka kerta, kun ohi kulki joku. Ori oli muutenkin hieman ongelmallinen tapaus, se nimittäin syntyi pari viikkoa etuajassa, eikä kukaan ollut varsa siitä, selviäisikö se hengissä edes kaksi vuotiaaksi. Ori kuitenkin kuoli sydämensä pettäessä 13 vuotiaana.

eee. Humma-Hovineito oli kovan luokan harrastehevonen, ja sillä kilpailtiinkin parhaimmillaan Heppo A luokkia, sekä esteillä 80cm. Kotitreeneissä tamma hyppäsi yli metriä puhtaalla tyylillä, ja olikin todella miellyttävä joka tilanteessa. Selittämättömästä syystä johtuen tamma kuitenkin joutui kiertoon, ja kävi läpi 10 kotia, vain viiden vuoden aikana. Viimeisessä kodissaan se vietti useamman vuoden, opettaen omistajan tyttären ratsastuksen saloihin. Tytär teki kuitenkin raskaan päätöksen Humma-Hovineidon ollessa 25, päästäen sen kaikista mahdollisista kivuistaan.

 

Jälkeläiset

00.00.0000 rotu-t/o (i/e. ) om. VRL-
 

 

Päiväkirja

Lue Jutin päiväkirjaa myös täällä.

10.06.2015 - Estevalmennus - valmentaja Hanna Täkkinen (kirjoittanut omistaja)

Saavuttuani kentälle, katselin hetken vaaleanrautiaan liinaharjaisen orin verryttelyä, ja hetken katseltuani siirryin kentän puolelle jututtamaan ratsastajaa. Tämän päivän treeni olisi jumppasarjapainotteista, ja pysyteltäisiin matalissa estekorkeuksissa. 

Alkuverryttelyksi käsken Rosannaaa ratsastamaan kahdeksikkoa ympyröiden avulla. Ympyrän keskellä, ja ulkoreunoilla on neljä puomia, jotka pitää ratsastaa rauhallisesti, ja keskeltä. Muistutan useaan otteeseen, että ulko-ohjan tuki on tärkeä, ja että sisäohjalla ei kuulu vääntää hevosta linkkuun. 
Kun ravi muuttuu letkeäksi ja pehmeäksi, on vuoro ottaa laukkoja. Käyn siirtämässä puomeista joka toisen pois, jotta väli olisi laukalle parempi. 

Laukkatehtävä sujuu jo paremmin, ja Rosanna muistaa pitää ulko-ohjan tuen hyvänä koko ajan, ja höllää sisäohjasta. Muutama ravillepudotus tapahtuu, mutta ratsastaja korjaa tilanteen nopeasti.

Kun alkuverryttelyt ovat saaneet ratsukon jo täysin valmiiksi, kokoan välikäyntien aikana pienen jumppasarjan molemmille pitkille sivuille. Alkuun tehtävä meni hieman pelleilyksi, sillä ori ei meinannut ymmärtää, ettei koko sarjaa tule hypätä kerralla, tai vaihtoehtoisesti, että myös jalkoja pitää nostella. 
Pikkuhiljaa kuitenkin tehtävä alkoi helpottua. Lopulta esteet uskalsi nostaa 70cm korkeuteen, sekä hieman pidentää välejä, jotta hypylle olisi enemmän tilaa.

Loppuverryttelyt Rosanna saa tehdä itsenäisesti puomien avulla. Viimeiseksi vielä pitkät loppukäynnit.

 

Kilpailut

00.00.0000 - ERJ - kutsu - 110cm - 00/00 
00.00.0000 - ERJ - kutsu - 110cm - 00/00  
                     00.00.0000 - ERJ - kutsu - 110cm - 00/00 
00.00.0000 - ERJ - kutsu - 110cm - 00/00


virtuaalihevonen

Kwon on virtuaalitalli

CSS-koodi © Elison
Tausta © The Inspiration Gallery
Kuvat ja tekstit ovat Rosannan (VRL-13268) tekemiä, ellei toisin mainita, joten niiden kopioiminen on ehdottomasti kielletty!

©2020 Kwon - suntuubi.com